18 karat guld

Guldmønter og -barre
Blandede guldmønter og -barre

Karat benyttes som en målestok for renheden af guld, hvor 24 karat er den højeste renhed. 18 karat består af 18/24 dele guld og 6/24 dele andre metaller. 18 karat guld er derfor 75% rent og har en lødighed på 750.

Guld er et forholdsvis blødt metal, så det legeres ofte med andre metaller. Det styrker metallet og på den måde minimerer man risikoen for ridser, buler og andre skrammer. Metaller som styrker guld ved legering er f.eks. sølv, kobber og palladium.

Du kan se mere om de mest gængse karat enheder her.

18 karat guld pris

For at regne prisen for 18 karat guld ud, skal du først skal du kende den aktuelle guldpris. Du kan følge guldprisen live her på siden – klik her!

Regneeksempel 18 karat guld pris:
18 / 24 = 0,75
0,75 * aktuel guldpris = Prisen på 18 karat guld

Eksempel på 18 karat guldpris, hvor guldprisen pr. gram er = 250 kr.:
0,75 * 250 = 187,5 kr. pr. gram

De metaller som guldet er legeret med, har i princippet også en værdi. Det kan dog være svært, at finde den præcise værdi for disse og derfor kræve en test. Det er fordi, at guldsmede ofte tilføjer forskellige forhold af metaller til guldet, for at opnå den nøjagtige farvenuance de søger.

18 karat guldsmykker

Da guld som nævnt er et forholdsvis blødt metal, legeres det som regel med andre metaller, for at gøre det hårdere og mere slidstærkt. Derudover kan man opnå forskellige farvenuancer, lige fra rosa og rødlig, til grøn og hvid. Man kan f.eks. opnå en hvidlig farve med en kombination af sølv og andre metaller, hvorimod kobber legering gør guldet rødligt.

Guldstempler

Et guldsmykke bør altid være stemplet med producentens/guldsmedens navnestempel og med ædelmetallets lødighed. Så 18 karat bør være stemplet med tallet 750, samt et stempel fra den guldsmed eller producent, som er ansvarlig for guldets renhed/lødighed.