22 karat guld

Gold Eagle guldmønt (22 karat / 916 lødighed)
22 karat (91,6%) American Gold Eagle guldmønt.

22 karat består af 22/24 dele guld og 2/24 dele andre metaller. 22 karat guld er derfor 91,67% rent (916 lødighed). Karat benyttes som en målestok for kvaliteten af guld, hvor 24 karat per defination er det reneste.

Guld er et forholdsvis blødt og smidigt metal, så det legeres ofte med andre metaller, for at gøre det stærkere og mere modstandsdygtigt. Metaller som styrker guld er bl.a. sølv og kobber.

22 karat guld bliver typisk brugt til guldsmykker og -mønter. Af populære guldmønter i 22 karat, kan American Eagles og South African Krugerrands blandt andet nævnes.

Du kan se mere om de mest gængse karat enheder her.

22 karat guld pris

For at regne prisen for 22 karat guld ud, skal du først skal du kende den aktuelle guldpris. Du kan følge guldprisen live her på siden!

Regneeksempel 22 karat guld pris
22 / 24 = 0,916666
0,916666 * aktuel guldpris = Prisen på 22 karat guld

Hvis den aktuelle guldpris pr. gram er 250 kr.:
0,916666 * 250 = 229,16 kr. pr. gram guld i 22 karat

De resterende 2/24 dele metaller har selvfølgelig også en værdi, men det kan være kompliceret, at finde den præcise værdi uden en test. Guldsmede tilføjer nemlig ofte forskellige forhold af metaller til guldet, for at opnå den nøjagtige farvenuance de søger. I et produkt af 22 karat guld, er mængden af andre metaller dog ret lille, samt typisk et metal som kobber.

Investerings- og samleobjekter i 22 karat

Flere guldmønter kan købes i 22 karat, hvor nogle af de mest populære bl.a. er Sovereign guldmønter fra The Royal Mint, American Eagles fra The United States Mint og African Krugerrands fra The South African Mint Company.

Klik her og se de guld forhandlere, som jeg har gode erfaringer med.

22 karat guldsmykker

Da guld er et blødt metal, legeres det som regel med andre metaller, så man gør materialet kraftigere og mere slidstærkt. Derudover kan man opnå forskellige farvenuancer, lige fra rosa og rødlig, til grøn, gullig og hvid. Man opnår typisk en hvidlig farve med sølv og palladium (hvidguld), hvorimod kobber legering gør guldet rosa eller rødt (rødguld). 22 karat guld består af 22/24 dele guld og 2/24 dele andre metaller, typisk sølv, kobber, zink eller platinmetaller.

Guldstempler

Det er ikke alle produkter i guld, som nødvendigvis er blevet stemplet. Tandguld og -medaljoner er det ofte ikke, hvorimod et guldsmykke altid bør være stemplet med producentens navnestempel og ædelmetallets lødighed. Så en guldring i 22 karat bør være stemplet med tallet 916, samt et navnestempel for den guldsmed/producent, som er ansvarlig for guldets lødighed.